Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló 2015. 06. hét (02.02.-02.08.)

2015.02.05

2015. február 2. - Elektromos kis terepjáróval lépne az amerikai piacra a Kia

A következő például a február közepén nyitó chicagói autószalon lesz, ahova a Kia készül egy érdekes koncepcióval. A dél-koreaiak egyelőre viszonylag szűkszavúan fogalmaztak az autóval kapcsolatban, és mindössze egy részletfotót tettek közzé. Ami azonban bizonyos, hogy a négykerekűt kizárólag elektromotor hajtja majd, aminek ereje ráadásul mind a négy kerékhez eljut, megteremtve a Kia által csak e-AWD-nek elnevezett hajtási rendszert.

kia_terepes.jpg

A koncepciót egyébként azoknak a városlakóknak szánják a gyáriak, akik néhanapján szeretnek a természetbe menekülni. Ennek megfelelően nemcsak az összkerékhajtás, de az autó külső kialakítása is hozzájárul majd a „kalandozáshoz” – persze azért ne egy vérbeli terepjárót képzeljünk magunk elé. Már csak azért sem, mert a kedvcsináló fotó alapján bizony egyfajta Soul átiratról lehet szó.

A rejtélyes koncepcióról megosztott képet nézegetve a tanulmány első lámpájáról és kialakításáról bizony könnyen eszünkbe juthat a Kia kiváló kisautója, mely crossoveres beütésével megfelelő alap lehet egy valamivel keményebb terepre is kimerészkedő négykerekűnek. Arról már nem is beszélve, hogy a Soul EV-ben az elektromos hajtáslánc is adva van, így azt csupán rá kell igazítani mind a négy kerékre, és készen is áll a tökéletes villanyos hobbiterepes.

Bővebben: http://mno.hu/autopult/elektromos-hobbiterepessel-tarolna-a-kia-amerikaban-1270744

 

2015. február 03. - Moszkvában is lesz Formula-e futam

Ami az F1-nek évtizedeken keresztül sem sikerült, azt a Formula-E pár hét alatt tető alá hozta: még az idei szezon során versenyt futnak a Vörös tér mellett az elektromos autók. Bár már szinte a szezon felénél jár a Formula-E első idénye, a szervezők még most is módosítottak a versenynaptáron, egész pontosan megtoldották azt egy futammal.

formula_e.jpg

Az előzetesen tervezett 10 verseny 9-re sorvadt, amikor Rio de Janeiro visszalépett a rendezéstől, és sokáig úgy tűnt, hogy legfeljebb azzal tudnák pótolni a kiesést a szervezők, ha valamelyik európai helyszínen két futamot is rendeznének egyazon hétvégén. Ez a vészforgatókönyv helyett azonban felmerült egy váratlan lehetőség Moszkva képében, s az első híresztelések után pár héttel már tető alá is hozták a megállapodást az orosz fővárossal.

Bővebben: http://formula.hu/forma/2015/02/03/bovult-a-naptar-moszkvaba-is-ellatogat-a-formual-e


2015. február 02.- Olcsó Segway klón Kínából

Gondolták volna, hogy a Segway, ez a két egymás melletti keréken egyensúlyozó személyszállító izé már 14 éve létezik? Ennyi idő bőven elég volt ahhoz, hogy mára egész jó minőségű koppintásokat fejlesszenek ki, sőt, fejlesszenek tovább az amerikai modellből a szorgos kínaiak. Egy ilyet kaptunk most tesztre, az Airwheeltől. Külön öröm, hogy az S3 nem csak megy, de villódzik és muzsikál is!

A váz egy magnézium-alumínium ötvözetből készült masszív öntvény. Erre kerülnek az agymotoros kerekek, bele a Sony lítium akkumulátor, rá az ip 56-os szabványt teljesítő (por és rövid ideig tartó vízbe merülés, erős vízsugár ellen védett) burkolat. Átgondolt, igényes, jól megcsinált szerkezet, talán ezért mutatnak rajta különösen viccesen a jellegzetes, szándékolatlan kínai humort tükröző feliratok.

segway.jpg

Az Airwheel ugyanolyan természetes közvetlenséggel irányítható, szórakoztató, a szabad mozgást alig akadályozó szerkezetnek bizonyult, mint a Segway. Legfeljebb az álló helyzetben picit darabosabb egyensúlyozó mozgást és a hátrafelé haladás közben kanyarodáskor túl élénk vezérlést lehet a szemére vetni: tolatáskor olyan svunggal fordul, hogy az emberi beidegződések miatt ilyenkor az első napokban automatikusan rossz felé dőlő lovast könnyen levetheti magáról.

A forgalmazó szerint a legtöbb járművet nem magánembereknek adják majd el: szállodák, kempingek, rekreációs intézmények érdeklődnek inkább lelkesen, ők bérbeadásra, programszervezésre vennék az eddig magas ára miatt vállalkozási céllal is kockázatos Segway élményét sokkal olcsóbban nyújtó Airwheeleket. 

Bővebben: http://www.vezess.hu/teszt/airwheel_s3_teszt/58227/


2015. február 04. - Hivatalos európai töltési szabvány lett a Chademo rendszere

A Nissan örömmel jelenti be, hogy 100%-ban elektromos járműveinek gyorstöltéséhez használt CHAdeMO DC (egyenáramú) villámtöltő rendszerét hivatalosan is európai szabványnak ismerte el az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC).
 

chademo.jpg


A döntés értelmében az uniós forrásból támogatott töltő-infrastruktúra fejlesztések keretében Combo2 és CHAdeMO csatlakozóval rendelkező villámtöltők telepíthetők.  Ez is igazolja, hogy a Nissan jó döntést hozott mikor a 2010 végén megjelenő Nissan LEAF elektromos autót CHAdeMO villámtöltő csatlakozóval szerelte föl.
 
A CHAdeMO globális vezető szerepet tölt be a gyorstöltő telepítésekben. Világszerte több mint 5200 CHAdeMO villámtöltő működik, melyből mintegy 1500 Európában található.